A homoktövis gyógyhatása

A homoktövis jótékony hatása különböző szervi betegségekre

Izületi- és más autoimmunbetegségek

A népgyógyászatban levelekből dunszkötést készítenek rheumatoid arthritis (az ízületek tokjára és az ízületek körüli szövetekre terjedő idült gyulladás) kezelésére. Tartós kezelés során a fájdalom és a gyulladás jelentősen csillapítható.

SLE –ben (szisztémás lupus erythemathodes: különböző szerveket megtámadó, gyakran bőrjelenségekkel járó autoimmun kollagén-betegség) fontos cél az immunrendszer erősítése és az erek állapotának a normalizálása. Ebben játszanak fontos szerepet: a különböző flavonoidok, antociánok, xantinok és karotinoidok.

Haemorrhagias vasculitises (=autoimmun betegség, szisztémásan az erek gyulladása, bevérzéssel jár) betegeknek ajánlott a már népgyógyászatban ismert dunsztkötés mellett, belsőleg száraz anyag: homoktövis instant tea és tabletta szedése. A fájdalom és gyulladáscsökkentés ebben az esetben is a tüneti terápia fő részét képezi.

Dermatomyositisben (autoimmun folyamat: a bőr és a mögötte fekvő izmok gyulladása) különösen hatékony az olaj és tabletta B-vitamincsoportjának különféle megnyilvánulásai (a különböző szervek és szövetek anyagcsereszabályozásában levő szerep,ideggyulladás,vérszegénység), antioxidánsvitaminok: C-vitamin (sejtmembránok védőfaktora), A-vitamin (a bőr védőfunkciója) E-vitamin (a sejtmembránok védőfaktora) jótékony hatásai.

Podagraban (a nagy lábujj középtőcsont-izületének köszvényes folyamata) a tabletta és tea szerves savjai: gyulladáscsökkentő és így fájdalomcsökkentő hatással bírnak.

Scleroderma (a bőr keményedésével járó, az egész szervezetet érintő kollagénbetegség) esetén szintén ajánlott az összes termék, különösen a húsolaj (belsőleg és külsőleg)

Sjöngren szindrómások (=autoimmun betegség az összes külső szekréciós mirigyek elégtelenségével) csökkent nyáltermelése, belső szájszárazsága esetén, érdemes a húsolajt naponta többször a szájban tartani, ínybedörzsölés után lenyelni. Az orosz népgyógyászatban ajánlják még ezen kívül a szembe való csepegtetést (2x2 csepp naponta). A gyulladáscsökkentő hatás a következő vegyületeknek köszönhető: aszkorbinsav, beta sitosterol, isorham netin, kaempferol, leucodelphinidin, linolensav, mannitol, olajsav, quercetin.

Izületi gyulladás ellen hatnak: a quercetin, linolensav és aszkorbinsav.

Szelektív COX2-gátlók (és ezáltal fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek): a kaempferol, quercetin.